Els ulls

Tinc un forat als ulls. Un forat a cada ull, vull dir. Per aquest forat hi entren coses: branques d’arbre que el vent ha fet caure, ocells despistats, llum. Obro molt els ulls per intentar veure-hi bé, però a vegades no puc aguantar l’allau de coses o la llum, i els he de tancar.

Al món hi ha moltes coses. Això està bé, i no passaria res si no fos que totes s’han de mirar. Hi ha coses petites i coses grans, coses que es dibuixen amb poques línies i coses plenes de detalls amagats. Coses properes i coses llunyanes. Les llunyanes, cap problema: ni les veig ni m’arriben a entrar. Si són a prop i es poden tocar és molt tranquil·litzador, perquè amb les mans puc aturar-les abans que se’m fiquin a dins. El més futut és que siguin a mig camí… Aquestes les miro, i és llavors que entren.

L’únic que puc fer, en aquest món ple de coses, és anar-les mirant a poc a poc. I també, amb un cert esforç, desinteressar-me d’aquells detalls que no veig per molt que m’entri als ulls l’objecte que els sosté. Aquí em cal mostrar un cert desmenjament. No el confongueu amb cap aire de superioritat: la guineu, quan no les pot haver, diu que són verdes.

Sigui com sigui, sempre hi ha coses per mirar. I com que se m’entaforen als ulls d’aquesta manera i s’hi acumulen, resulta que em fan venir mal de cap. De tant en tant abaixo les parpelles buscant una estona de treva en el tràfec dels ulls i en el mal de cap. La necessitat de tancar els ulls fa que trigui molt a mirar el món i les seves coses, vet aquí. Des que tinc aquests forats que m’he tornat lenta com un cargol.

No cal plànyer-se, però. La qüestió és que aquest forat no es tancarà i, mentre tingui els ulls oberts, m’hi aniran entrant tota mena d’andròmines. I el repte és, és clar, com endreço tot això.

1 thought on “Els ulls

  1. Marga says:

    Gràcies per explicar-ho, i amb tanta poesia. Cal agrair la possibilitat de veure-hi (o de no veure-hi gaire, en aquest cas) amb els ulls d’un altre, o de calçar-se empàticament les sabates d’un altre i caminar-hi notant-ne la forma, feta amb el motllo del peu de l’altre. Ens eixampla la mirada interior, que és la més important.

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *